Tyto amolety jsou nízkosacharidové, bezlepkové a plné bílkovin. A navíc chutnají téměř úplně stejně, jako klasické z obilné mouky. :)
- 10m
- 7 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
20 g |
20 g |
10 g |
10 g |
20 g |
20 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 ml |
100 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V míse důkladně prošleháme metličkou tvaroh s vejci, solí a erythritolem. Přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme.
Smažíme na malé pánvi na trošce másla na nejnižší teplotu.
Talířek na fotce je dezertní, tak ať máte představu o velikosti. Z tohoto množství jsem měla 7 amolet.
Ke konci můžeme přidat do těsta trošku mléka dle potřeby, aby nebylo příliš husté.
-
Odpovědi na možné otázky
👉 Musí tam být protein?
✔️ Nemusí. Dělala jsem amolety na snídaně pro svého přítele, tak ať ho víc zasytí. Ze začátku jsem ho tam zapomněla dát, vzpomněla jsem si až když byly dvě amolety usmažené. Tak jsem ho tam pak přidala a bylo to lepší. V tom, že těsto mělo lepší strukturu a krásně se samy pouštěly pánve, když byly z jedné strany hotové. Takže se samozřejmě ani vůbec neměly tendence trhat.
Používám koncentrovanou bílkovinu z kravského mléka. Při případné koupi proteinu dávejte pozor na složení.
👉 Musí se použít lupinová mouka?
✔️ Nemusí. Stačí jen mandlová. Avšak lupinová mouka je pěkně hladká, připomíná pšeničnou hladkou. Díky ní jsou amolety krásně hebké a jsou velmi podobné těm klasickým.
👉 Musí tam být psyllium?
✔️ Nemusí. Ale díky němu je těsto o něco více elastičtější a i více zhoustne, rovněž se lépe amolety obracejí.
Makronutrienty
20%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 655 kJ | 460 kJ |
Kalorická hodnota | 157 kcal | 110 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,72 g
2,12 g |
4,02 g
1,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,572 SVJ | 0,402 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,08 g
2,59 g |
6,38 g
1,82 g |
Bílkoviny | 14,2 g | 9,96 g |
Sůl | 0,401 g | 0,282 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů