Recept na tuto bábovku jsem vytvořila speciálně na míru pro svého přítele, jelikož má rád sladké snídaně, tak aby ho pěkně zasytily.
Vycházela jsem ze svých dřívějších receptů. Do těsta jsem nově použila vysokoprocentní zakysanou smetanu a také banány, které přítel miluje. Dále jsem přidala protein z kravského mléka.
Bábovka je krásně voňavá po banánech, velmi jemná a lahodná, úplně se rozplývá na jazyku. Povedla se ještě lépe, než jsem doufala. :)
- 1h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
100 g |
100 g |
2 ks, váha bez slupek 290 g |
290 g |
24% zakysaná smetana 150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
130 g |
130 g |
70 g |
70 g |
20 g |
20 g |
prášek kypřící do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
V míse jsem vyšlehala máslo změklé na pokojovou teplotu spolu s erythritolem. Pak jsem postupně přidávala a zašlehala zakysanou smetanu se solí a vanilkou, banány nakrájené na kolečka (nebojte, metličky ručního mixéru to krásně zvládnou) a vejce jedno po druhém. Nakonec jsem již vařečkou vmíchala smíchané suché ingredience.
-
Těsto jsem vylila (má spíše hustší konzistenci) do silikonové formy (netřeba vymazávat) a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem 50 minut na 180 °C. Každá trouba peče jinak, je lepší zkusit špejlí. Po vyndání z trouby jsem bábovku nechala ve formě vychladnout.
Makronutrienty
26%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 258 kJ | 861 kJ |
Kalorická hodnota | 301 kcal | 206 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,1 g
4,53 g |
8,25 g
3,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,21 SVJ | 0,825 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,7 g
7,78 g |
17,6 g
5,33 g |
Bílkoviny | 9,18 g | 6,29 g |
Sůl | 0,368 g | 0,252 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů