Bezlepkové mini - vánočky

Romana Koulová - Uni-Corn

Dlouho jsem váhala, zda se pustit do vánočního pečiva, protože s bezlepkovými moukami si není radno zahrávat

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
polohrubá mouka kukuřičná 250 g
mléko rostlinné 160 ml
kokosový olej 45 ml
cukr krystal 70 g
chia semínka 1 lžička
guma xantanová 0,5 lžičky
kypřící prášek do pečiva 0,5 kusu
droždí sušené 4 g
muškátový ořech mletý 1 g
skořice mletá 1 špetka
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička
rozinky 30 g
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
mandle lupínky 30 g
kokosový olej 1 lžíce

Postup přípravy

  1. rozinky si naložíme do rumu a necháme „nabobtnat“ (já nechala přes noc, ale hodinka až dvě budou stačit)

  2. smícháme mouku s cukrem, kořením, chia semínky, xantanovou gumou, práškem do pečiva a droždím poté přidáme teplé mléko (ne horké!), olej, citrónovou šťávu a rozinky a vypracujeme těsto těsto necháme 30 minut pod utěrkou na teplejším místě

  3. po 30 minutách si těsto trošku propracujeme a rozdělíme na 5 částí na pomoučněném vále vytvarujeme 5 pletýnek (já vždy zatočila jen 2 „ocásky“)

  4. přendáme je na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a 
         posypeme mandlemi (oba konce můžeme propíchnout malou špejlí, aby se nerozmotaly při
         pečení)

    přendáme je na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a posypeme mandlemi (oba konce můžeme propíchnout malou špejlí, aby se nerozmotaly při pečení)

  5. pečeme nejprve v troubě předehřáté na 200°C 5 minut, poté ztlumíme na 160°C a pečeme ještě 15 minut (je dobré mít v troubě při pečení nádobku s trochou vody, aby vánočky zůstaly vláčné)

  6. hotové vánočky posypeme moučkovým cukrem

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů