BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK
Při pečení vánočního cukroví se nedá zamezit tomu, aby se i té nejšikovnější hospodyňce nezačaly v lednici hromadit vaječné bílky. Jednu variantu upotřebení jsem už předvedla...kokosky, ať už plněné nebo neplněné, jsou pro tento účel jako stvořené. Ale mám ještě jeden tip, jak s těmi přemnoženými lotry naložit. Až zase nebudete vědět, kam s nimi, upečte rodince ke kafi...
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vaječný bílek | 8 kusů |
cukr moučka | 160 g |
pšeničná mouka hrubá | 160 g |
máslo čerstvé | 70 g |
ořechy vlašské | 1 hrst |
kandované ovoce | 100 g |
Postup přípravy
-
Bílky ušleháme se špetkou soli do pevného sněhu, pak po částech zašleháváme cukr a pak už jen vařečkou lehce vmícháme střídavě mouku a rozpuštěný tuk. Nakonec přidáme ořechy, sušené brusinky a kandovanou pomerančovou kůru nebo už zmíněnou kandizovanou směs , vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (rozměr dna 28 x 9cm) a pečeme asi 40-50 minut na 170 stupňů. Teplota a čas pečení jsou pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou a použijte test špejlí.
-
Vychladlý chlebíček můžeme jen pocukrovat nebo polijeme čokopolevou a necháme zatuhnout.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů