CHEESECAKE SE SLANÝM KARAMELEM - LC

Veselé avokádo

Skvělý nízkosacharidový (lowcarb dort), dezert chutnal všem...forma 20 cm. #veseleavokado

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
máslo čerstvé 90 g
mandle mleté 200 g
xylitol, cukr březový 1 lžíce
aroma do potravin, mandle 1 lžička
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 500 g
máslo čerstvé 70 g
zakysaná smetana 200 g
xylitol, cukr březový 2 lžíce
vanilkový extrakt 1 lžička
želatina plátková 8 kusů
máslo čerstvé 90 g
smetana ke šlehání, šlehačka 100 ml
xylitol, cukr březový 1 lžíce
sůl 1 špetka
tymián čerstvý 1 snítka
maliny 1 hrst
borůvky 1 hrnek
jahody 1 hrst

Postup přípravy

  1. Formu si vyložíme pečícím papírem a na strany přiložíme folii na okraje dortů – lépe se nám potom dort vyjme. Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody. Z uvedených surovin na korpus vypracujeme těsto, natlačíme do připravené formy a dáme na chvíli do lednice.

  2. Želatinu vyždímáme a nahřejeme v mikrovlnce nebo dáme do menší kovové misky, kterou z části ponoříme do horké vařící vody. Želatina nesmí projít varem, potom ztrácí želírovací schopnost.

  3. Smícháme všechny ingredience na krém a nakonec vmícháme i připravenou želatinu. Takto připravený krém vylijeme na korpus a dáme chladit do lednice alespoň na hodinu (když spěcháte, použijte mrazák).

  4. Po zatuhnutí dortu si připravíme karamel. Máslo, sladidlo a aroma zahříváme v hrnci, až získá oříškovou barvu. Přidáme smetanu a redukujeme do požadované konzistence 5-10 min. Karamel necháme malinko vystydnout, aby nám nerozpustil krém.

  5. Karamel opatrně vylijeme na dort, sem tam necháme stéct i po stranách a dáme nejlépe do mrazáku vytuhnout. Nakonec dort ozdobíme dle fantazie – ovocem, oříšky nebo čokoládou. Já pro zpestření přidala tymián, kdo nechce klasický, tak se nechá sehnat i citrónový a ten je jemnější.

  6. TIP: ???? Do krému můžete přidat tvaroh, jen musí mít také pokojovou teplotu. ????Formu si připravuji tak, že dám papír na spodní část formy a strany přicvaknu přes papír. Zbytek odstřihnout. ????Krém musí být tekutý, případně ho nahřejte. Na obrázku může být: jídlo

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů