CHLÉB ZADĚLÁVANÝ ČERNÝM PIVEM A RYCHLÁ DOMÁCÍ JÁTROVKA

Jídelní plán

Svým dětem jsem vzornou a pozornou matkou, ale s pravidelnou péčí o ostatní živé tvory v mé domácnosti jsem tak trochu "na štíru". Květiny skomírají buďto mou přehnanou každodenní péčí nebo naopak absolutním nezájmem. A tak se stalo, že i chlebový kvásek už dávno skonal... budiž mu země lehká. Ale i bez něj se dá upéct chlebíček jedna báseň...

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 600 g
chlebová mouka žitná 400 g
sůl 2 lžičky
pivo tmavé, černé pivo 700 ml
ocet kvasný lihový 2 lžíce
droždí kostka 30 g
játra kuřecí 700 g
máslo čerstvé 50 g
vepřové sádlo 50 g
smetana ke šlehání, šlehačka 100 g
cibule 1 kus
česnek stroužky 4 kusy
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 2 špetky
máslo čerstvé 20 g

Postup přípravy

  1. Do mísy vsypeme mouky, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něho nadrobíme droždí, zalijeme částí piva (malinko jsem ho přihřála), důkladně rozmícháme, přidáme sůl, ocet a zbytek piva a uhněteme pěkně ručně nebo pomocí robota hladké těsto. Mísu strčíme do igelitu a necháme asi 1 hodinku kynout.

  2. Pak vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, rozdělíme na dvě části a zformujeme bochníčky (je na vás, zda budou kulaté nebo šišaté). Uložíme na pečící papír a necháme ještě asi 30 minut kynout.

  3. Na dno trouby vložíme pekáček a troubu necháme nahřát na 250 stupňů. Pak přendáme jeden bochníček na plech, ten vložíme do trouby a na dno pekáčku chrstneme půl hrnku vody. Ihned troubu zavřeme, po pěti minutách otevřeme, odvětráme, vyndáme pekáček a chléb pečeme asi 40 minut na 180 stupňů.

  4. Upečený přendáme na mřížku vychladnout a do trouby vložíme obdobným způsobem i druhý bochník. Před a těsně po upečení můžeme chléb potřít vodou, udělá nám lesklou kůrku.

  5. Játra očistíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překrájíme je na menší kusy. Na pánvi necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a játra a vše restujeme, dokud se v játrech nesrazí veškerá krev. Poté necháme zcela vychladnout.

  6. Vychladlá játra vsypeme do robota, přidáme sádlo, smetanu, sůl a pepř a mixujeme dohladka. Naplníme do skleniček, zalijeme rozpuštěným máslem a uložíme do ledničky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů