CHLÉB ZADĚLÁVANÝ ČERNÝM PIVEM A RYCHLÁ DOMÁCÍ JÁTROVKA
Svým dětem jsem vzornou a pozornou matkou, ale s pravidelnou péčí o ostatní živé tvory v mé domácnosti jsem tak trochu "na štíru". Květiny skomírají buďto mou přehnanou každodenní péčí nebo naopak absolutním nezájmem. A tak se stalo, že i chlebový kvásek už dávno skonal... budiž mu země lehká. Ale i bez něj se dá upéct chlebíček jedna báseň...
- 3h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 600 g |
chlebová mouka žitná | 400 g |
sůl | 2 lžičky |
pivo tmavé, černé pivo | 700 ml |
ocet kvasný lihový | 2 lžíce |
droždí kostka | 30 g |
játra kuřecí | 700 g |
máslo čerstvé | 50 g |
vepřové sádlo | 50 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 100 g |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 4 kusy |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 2 špetky |
máslo čerstvé | 20 g |
Postup přípravy
-
Do mísy vsypeme mouky, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něho nadrobíme droždí, zalijeme částí piva (malinko jsem ho přihřála), důkladně rozmícháme, přidáme sůl, ocet a zbytek piva a uhněteme pěkně ručně nebo pomocí robota hladké těsto. Mísu strčíme do igelitu a necháme asi 1 hodinku kynout.
-
Pak vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, rozdělíme na dvě části a zformujeme bochníčky (je na vás, zda budou kulaté nebo šišaté). Uložíme na pečící papír a necháme ještě asi 30 minut kynout.
-
Na dno trouby vložíme pekáček a troubu necháme nahřát na 250 stupňů. Pak přendáme jeden bochníček na plech, ten vložíme do trouby a na dno pekáčku chrstneme půl hrnku vody. Ihned troubu zavřeme, po pěti minutách otevřeme, odvětráme, vyndáme pekáček a chléb pečeme asi 40 minut na 180 stupňů.
-
Upečený přendáme na mřížku vychladnout a do trouby vložíme obdobným způsobem i druhý bochník. Před a těsně po upečení můžeme chléb potřít vodou, udělá nám lesklou kůrku.
-
Játra očistíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překrájíme je na menší kusy. Na pánvi necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme česnek a játra a vše restujeme, dokud se v játrech nesrazí veškerá krev. Poté necháme zcela vychladnout.
-
Vychladlá játra vsypeme do robota, přidáme sádlo, smetanu, sůl a pepř a mixujeme dohladka. Naplníme do skleniček, zalijeme rozpuštěným máslem a uložíme do ledničky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů