Chřestový flan s parmezánem
Je prostě chřestová sezóna a já chřest miluji, takže sem zase cpu jeden krásně nazelenalý recept – tenhle jednoduchý flan je vhodný jako předkrm, či jen tak jako lehčí véča.
- 35m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
chřest zelený | 500 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 80 g |
škrob kukuřičný | 1 lžička |
vajíčka | 1 kus |
sýr parmazánového typu | 40 g |
sůl | 1 špetka |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Předehřejeme troubu na 180°C. Nakrájíme na drobné plátky cca 10 g parmezánu a zbytek nastrouháme.
-
Ve středním hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme. Chřest omyjeme a odkrojíme konce (cca 1 cm). Odkrojíme hlavičky a zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky a když se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní hlavičky chřestu na 2 minuty (trochu povařit, ale zároveň musí zůstat křupavé), poté je děrovanou naběračkou vyndáme a necháme okapat, odložíme stranou. Vložíme do hrnce pokrájené stonky chřestu a vaříme 8 minut, poté slijeme a necháme okapat.
-
Povařené stonky chřestu dáme do mísy spolu se smetanou a rozmixujeme do hladka. Přidáme kukuřičný škrob, dobře promícháme. Zakomponujeme vejce a nastrouhaný parmezán. Osolíme a opepříme dle chuti.
-
Hmotou naplníme 4 ramekiny (malé mističky, vhodné do trouby), dáme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut. Po vytažení z trouby flany posypeme plátky parmezánu a vložíme do každého 2 hlavičky chřestu. Podáváme ještě teplé.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů