ČOČKA BELUGA S KOŘENOVOU ZELENINOU A UZENÝ HOVĚZÍ JAZYK

Danula

Na Nový rok by prý měla být čočka...zdravý a u nás oblíbený oběd.

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
čočka černá, beluga 250 g
mrkev 1 kus
celer 0,25 kusu
cibule 1 kus
česnek 3 stroužky
bobkový list celý sušený 1 kus
nové koření 3 kuličky
kurkuma mletá 2 lžičky
sádlo 1 lžíce
vývar zeleninový domácí 500 ml
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 1 lžička
Ume ocet 1 lžička
Vegeta 1 lžička

Postup přípravy

  1. Čočku přebereme a propláchneme studenou vodou. V kastrolu na sádle orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli, pak přidáme česnek, kurkumu a propláchnutou čočku, přihodíme koření, svázané do gázy, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou jen mírným varem. Podle potřeby přiléváme vodu, vždy znovu zakryjeme pokličkou a vaříme cca 30 minut, dokud není čočka měkká.

  2. Poté dochutíme Vegetou a umeooctem (kdo nemá, použije nejlépe vinný ocet, kvasný lihový je příliš čpavý), osolíme a opepříme. Kdo chce, může případně zahustit jíškou.

  3. Pozn.: Tahle odrůda čočky se nemusí předem namáčet a zůstává pěkně pevná, je tak vhodná i na přípravu salátů. Má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro diabetiky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů