Domácí bylinkové máslo HRK HRK

Jídelní plán

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Tohle je zaručeně ten nejrychlejší a nejméně pracný způsob, jak na domácí máslo. Alternativní metody uvedeny:)

Chystala jsem se pustit do domácího bylinkového másla. Věděla jsem, že v Brně už to nestihnu a tak jsem koupila dvě krabičky smetany už v Praze. Spěchala jsem. Vyzvednout děti, udělat úkoly a zase rychle pryč. Znáte to....

Možná to zní trochu mimo téma, ale toho dne jsem zjistila, že vesmír opravdu umí splnit všechna vaše přání a některé i dopředu:) Máslo jsem měla hotové neobvykle rychle a bezpracně a den byl zachráněn. Jinak už ho snad ani dělat nebudu:)

Jaký je tedy postup?

Postup přípravy

  1. V Praze zakoupíme smetanu a uložíme do auta. Přejedeme do Brna. Doma zkusmo zatřeseme krabičkou a na vrchní straně do ní uděláme dírku. Převrátíme nad hrneček a necháme vykapat. Otevřeme krabičku. Olalá.... Slijeme podmáslí. Labužníci mohou přidat sůl a nasekané bylinky.

    Gratulujeme, máslo máte hotové.

    Funguje 100% i na cestě z Brna do Prahy. Testováno Jídelním plánem:)

  2. Pokud tolik necestujete, musíte se spokojit s klasickým postupem. Tučnou smetanu nalijete do nádoby a šleháte na pevnou šlehačku. Nedáte se zviklat a pokračujete ve šlehání - nadýchaná šlehačka se najednou zdrcne a začne vytvářet hrudky. Paráda, už se blížíte. Vytrvejte ve šlehání, dokud se zcela neoddělí mléčný tuk a podmáslí.

  3. Podmáslí sceďte. Mléčný tuk, který vám zůstal v cedníku vyjměte a pod hodně studenou tekoucí vodou mačkejte, dokud se nevyplaví zbytky podmáslí a máslo nezíská hladkou konzistenci.

    Poté promíchejte s nasekanými bylinkami, natlačte do formiček a uchovávejte buď v krátkodobě lednici nebo dlouhodobě v mrazničce.

  4. Ze 2 balení 33% smetany Olma jsem získala 160 ml podmáslí a 200g másla. Bylo výborné, lepší než kupované. Vonělo i chutnalo čerstvou smetanou...Mňam:) Rozdělení surovin na dvě složky vám ale ještě přepočítat neumíme. Snažíme se. Ale abyste věděli na čem jste. Energetická hodnota průměrného kupovaného másla je 3060 kJ, 744 kcal. Obsahuje 82 g tuku, z toho nasycené mastné kyseliny tvoří 60 g, sacharidy 0,5g a bílkoviny 1g na 100g produktu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte