V sezóně meruněk je tento salát perfektním způsobem, jak využít jejich sladkou šťavnatost v osvěžujícím a lehkém jídle. Kombinace pečených meruněk, krémové gorgonzoly, křupavých ořechů a jemného fenyklu vytváří vyváženou harmonii chutí, která se skvěle hodí jako lehký oběd, večeře nebo zajímavý předkrm.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na salát | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
5 kusů |
5 kusů |
120 g |
120 g |
40 g |
40 g |
Na zálivku | |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 g |
0,5 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Kuřecí prsa rozkrojte na nudličky, okořeňte (sůl, pepř) a na lžíci olivového oleje opečte do zlatova. Meruňky rozkrojte na dílky a také je opatrně na použité pánvi opečte. I meruňky i maso můžete také ugrilovat - salát chytne zase jiný šmrnc:)
Salát nakrájejte na kousky, fenykl a cuketu na tenké plátky, ideálně pomocí mandolíny. Pokud nemáte cuketu rádi syrovou, také ji krátce na pánvi orestujte.
V malé misce smíchejte čekankový sirup, zbylý olivový olej, citronovou šťávu a trochu soli – vzniklou zálivkou promíchejte se salátem, fenyklem, cuketou a nasekanou bazalkou. Směs rozprostřete na talíře, navrch naaranžujte meruňky a opečené kuřecí maso, rozdrobte gorgonzolu a vše posypte nasekanými lískovými ořechy.
Makronutrienty
25%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 503 kJ | 2 971 kJ |
Kalorická hodnota | 120 kcal | 710 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,17 g
2,09 g |
30,5 g
12,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,517 SVJ | 3,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,69 g
2,5 g |
45,4 g
14,8 g |
Bílkoviny | 8,17 g | 48,2 g |
Sůl | 0,676 g | 3,99 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů