Houskové knedlíky (vegan)
Česká klasika, do které vůbec není potřeba dávat vejce.
- 33m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
pšeničná mouka hrubá | 500 g |
voda perlivá | 250 ml |
houska | 2 kusy |
droždí kostka | 0,5 kusu |
sůl | 5 špetek |
Postup přípravy
-
Nejprve v malé misce rozdrobíme půl kostky droždí, posypeme trochou cukru, zalijeme vlažnou vodou a necháme na suchém místě vykvasit. Používáme-li droždí v pytlíčku, stačí jej zamíchat k mouce. Ve velké míse vypracujeme z mouky, burisonů, soli, sodovky a kvásku vláčné těsto. Nemáme-li burisony, nakrájíme si 2 housky (či rohlík) na malé kostičky, zlehka je opečeme na troše oleje a po vychladnutí přidáme do těsta. Pečlivě těsto hněteme (klidně i 10 minut), dokud není celistvé a necháme minimálně 5 minut odpočinout.
-
Poté z těsta mokrýma rukama tvarujeme 2 šišky, vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme přibližně 25 minut (na začátku je třeba šišky opatrně odlepit ode dna a poté je dobré je občas obrátit). Pozor - knedlíky téměř zdvojnásobí objem, proto volte opravdu větší hrnec. Po vyndání knedlíky ihned nakrájíme a podáváme. Chcete-li knedlíky nažloutlé, přidejte špetku kurkumy.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů