Jahodový koláč pro Macha a Šebestovou– bez lepku, laktózy, vajec

Oli

Už jste ochutnali nový bezlaktózový jahodový jogurt, smetanovou Lahůdku a cottage s obsahem laktózy méně než 0,01 od Madety? Lipánka už jsem Vám představila v několika receptech a teď je nově na trhu právě smetanová Lahůdka a jogurt právě s jahodami. Vyšší obsah bílkovin zajistí bezlaktózový cottage. A kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě…. Pro děti ideální kombinace ke Dni dětí:)

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
ovesné vločky jemné 150 g
ořechy lískové mleté 80 g
tuk ztužený na pečení - Hera 100 g
čekankový sirup 40 g
jogurt ochucený, jahoda 300 g
zakysaná smetana 2 kusy
Cottage sýr 360 g
želatina plátková 6 kusů
čekankový sirup 40 g
citrónová šťáva 1 lžíce
marmeláda jahodová, džem 1 lžíce
Hello ovocný sirup 2 lžíce
voda 220 ml
želé cukrárenské červené 10 g
cukr krupice 1 lžíce
jahody 200 g

Postup přípravy

  1. Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.

  2. Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).

  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný.

  4. Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.

  5. Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů