Japonské taštičky s mangovým pestem
Řasa Nori se pěstuje výhradně v Japonsku v úzkých mořských zálivech, kam nedosahá sladká voda z řek. Ta totiž ubírá řasám na chuti.
- 1h
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mořské řasy nori plátky | 100 g |
voda | 500 ml |
rýže lepivá na sushi | 350 g |
ocet rýžový | 3 lžíce |
voda | 3 lžíce |
cukr moučka | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
ořechy kešu | 100 g |
bazalka čerstvá | 1 hrst |
mango | 1 kus |
česnek stroužky | 1 kus |
olivový olej | 50 ml |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
chilli sušené mleté | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Rýži důkladně propláchneme studenou vodou, nejlíp několikrát. Poslední vodu slijeme a zalijeme 500 ml vody čisté. Necháme půl hodiny stát. Potom přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Hrnec zabalíme do osušky a zachumláme, minimálně na půlhodinu, do peřin. Mezitím si připravíme nálev, svaříme sůl, cukr, vodu a ocet. Tímto nálevem zalijeme odpočatou rýži. Důkladně promícháme a necháme zchladnout.
-
Kešu rozmixujeme v sekáčku nebo mixéru a nasypeme do misky. Mango omyjeme, oloupeme a rozkrojíme na dvě části. Jednu část nakrájíme na maličké kostičky a tu druhou rozmixujeme spolu s bazalkou, česnekem, olejem, solí, pepřem a chilli. Mangovou kaši promícháme s namixovanými kešu oříšky.
-
Připravíme si sushimatku, což je podložka, která nám pomůže taštičky zabalit. Na ní položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Připravíme lžíci, vařečku a mističku s vodou, do které budeme oboje namáčet pro snadnější nanášení rýže.
-
Doprostřed řasy navrstvíme vrchovatou lžíci rýže a rozetřeme jí na velikost asi 10x10 cm. Na rýži dáme vrchovatou lžíci pesta a na něj ještě trochu rýže.
-
Prsty smočíme ve vodě a řasu kolem dokola zvlhčíme. Pomocí sushimatky přehneme vzdálené kraje přes sebe a zmáčkneme. Vzniklé krátké okraje zleva a zprava přehneme doprostřed a dlaněmi přitlačíme. Vytvoříme jakási psaníčka.
-
Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů