Dcera včera jedla ještě vlažnou, jen s máslem a úplně předla...až mi oči zvlhly...celiakii má od narození...asi nejlepší bzlp pečivo, co jsem za 35 let upekla :)
- 1h:40m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
200 ml |
200 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
150 g |
150 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na potření | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Klasika: do vlažné vody cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít.
Přidáme do mouky+ ostatního, vymícháme těsto.
Pozor - každá mouka saje jinak, přidejte si klidně vodu.
Hladké těsto dáme na teplo vykynout asi hodinku.
-
Vytvarujeme bochánky - 6 ks. Chvíli necháme odpočinout.
Potřeme zbylou půlkou vajíčka, posypeme sezamem a nařízneme vzorek kaiserek.
-
Na pečícím papíru pečeme asi 30 minut/200°C dozlatova, zkusíme špejlí.
A nejlepší jíst samozřejmě ještě vlažné...dobrou chuť :)
Makronutrienty
66%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 084 kJ | 1 616 kJ |
Kalorická hodnota | 259 kcal | 386 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,1 g
2,17 g |
50,8 g
3,23 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,41 SVJ | 5,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,3 g
1,9 g |
15,4 g
2,83 g |
Bílkoviny | 7,56 g | 11,3 g |
Sůl | 0,755 g | 1,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů