Na stir-fries mám ráda kromě chuti také jednoduchost přípravy. Vždy je důležité si všechny ingredience nachystat a nakrájet předem. A pak už jen stojíte u pánve a tvoříte. Použité suroviny se dají různě obměňovat podle toho, co máte rádi nebo co máte zrovna k dispozici. Navíc tato úprava pokrmu nezabere více jak půl hodiny.
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Stir - fry | |
---|---|
2 ks 550 g |
550 g |
nastrouhaný 1 lžička |
1 lžička |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 ks 250 g |
250 g |
200 ml |
200 ml |
Postup přípravy
-
Maso si můžeme předem naložit. Nakrájíme jej na silnější nudličky, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, čerstvě nadrcený pepř, sezamový olej a obě omáčky. Důkladně promícháme, misku zakryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice, až na 24 hodin, ale stačí třeba i na hodinu nebo dvě.
-
Misku s naloženým masem vytáhneme z lednice ven včas před přípravou jídla, aby maso dostalo pokojovou teplotu.
Připravíme se všechnu zeleninu. Papriku a bílé části pak choi nakrájíme na proužky nebo kostičky. Malé zelené listy necháme vcelku, velké můžeme rozkrojit na menší části. Nať jarní cibulky nakrájíme na malé kousky, cibulky na měsíčky.
-
Ve woku rozpálíme olej a velmi zprudka za stálého promíchávání orestujeme kuřecí maso. Je lepší maso restovat po částech, nebo alespoň na 2x, aby se pánev příliš neochladila a maso nepustilo šťávu. Orestované maso vyndáme na talíř.
-
Je-li třeba, do pánve přikápneme trochu vody, vložíme nakrájenou cibuli (pokud nemáte dostatečně velké cibule z těch jarních cibulek, můžete použít šalotku) a osmahneme. Pak postupně přidáváme nakrájené bílé části pak choi, nať jarní cibulky a papriku. Když je vše orestované tak akorát, aby byla zelenina ještě na skus (radši ať je udělaná méně než více), vrátíme do woku zpět maso a přilijeme vývar. Vše důkladně promícháme a necháme chviličku probublávat, aby se omáčka zredukovala. Pokud je omáčky více, můžeme zahustit troškou konjakové mouky (přidala jsem asi třetinu lžičky). Když jsme s omáčkou spokojeni, přidáme zelené listy pak choi a už jen chvíli povaříme, spíše prohřejeme, aby nám listy příliš nezavadly a zachovaly si pěkně zelenou barvu.
-
Jako přílohu mám konjakové nudle, které jsem po uvaření nechala okapat a oschnout na cedníku. Pak jsem je na trošce olivového oleje osmahla na pánvi.
Makronutrienty
11%
64%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 375 kJ | 1 510 kJ |
Kalorická hodnota | 89,6 kcal | 361 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,89 g
0,382 g |
7,62 g
1,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,189 SVJ | 0,762 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,16 g
0,597 g |
16,8 g
2,41 g |
Bílkoviny | 10,9 g | 43,8 g |
Sůl | 0,457 g | 1,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů