- 2h:30m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Vývar | |
---|---|
pečené kuřecí kosti 300 g |
300 g |
350 g |
350 g |
jeden velký kus 120 g |
120 g |
jeden kus 80 g |
80 g |
váha je orientační, zkrátka kus celeru 200 g |
200 g |
+ několik dalších cibulových slupek 1 kus |
1 kus |
měla jsem ještě zbytek jarní cibulky, tak jsem ji také přidala 1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
5 listů |
5 listů |
8 kuliček |
8 kuliček |
10 kuliček |
10 kuliček |
stroužky oloupané a lehce rozmáčklé 3 stroužky |
3 stroužky |
1 lžíce |
1 lžíce |
množství je orientační, na začátku dát soli jen trochu a pak dosolit až nakonec 2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Pečené kuřecí kosti a syrové kuřecí stehno jsem vložila do hrnce a zalila studenou vodou, kterou jsem přivedla k varu. Nechala jsem chvíli vařit a jak se udělala pěna, maso i kosti jsem vyjmula a ten první vývar jsem vylila a hrnec opláchla, aby tam nezbyly zbytky šumu a pěny.
Vodu ale slévat nemusíte, stačí, když budete sbírat pěnu.
-
Na dno hrnce jsem dala opět kosti, na to kuřecí stehno, znovu zalila studenou vodou a dala vařit. Přidala jsem sůl a koření: černý celý pepř, nové koření, bobkové listy a sušené bylinky do polévky od Grešíka. Dále tři rozmáčklé stroužky česneku, menší cibuli i se slupkou rozkrojenou na čtvrtiny, několik dalších slupek od cibule, jednu velkou mrkev, jeden petržel, kousek celeru, kousek pórku a zbytky jarní cibulky a ještě dvě lžíce jablečného octu.
-
Jakmile polévka začala vřít, přesunula jsem ji na nejmenší plotýnku a plamen ztlumila na minimum a nechala pozvolna vařit asi tak 2,5 hodiny.
Když byl vývar hotový, nechala jsem ho trochu vychladnout, pak jsem opatrně vyjmula maso, aby se nerozpadlo, poté zeleninu a kosti. Zbylou tekutinu jsem přecedila přes síto.
Makronutrienty
30%
57%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 309 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 73,7 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,99 g
1,04 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,499 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,05 g
14,6 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 9,43 g | 0 g |
Sůl | 1,04 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů