Kuskus s červenou čočkou a rajčaty (od 1 roku)
Taková rychlá improvizace. Tak snad se docela povedla :)
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
čočka červená | 90 g |
Kuskus | 50 g |
rajčatové pyré, passata | 100 g |
cukr třtinový | 1 lžíce |
brokolice | 1 kus |
žlutá paprika | 1 kus |
rajčata cherry | 5 kusů |
cibulka jarní, sečka | 1 kus |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Do hrnce s vodou dáme vařit červenou čočku – trvá to přibližně pět minut. V poslední minutce či dvou k čočce přidáme ještě na droboulinko obranou růžičku brokolice tak, aby se jen krátce spařila a zůstala křupavá.
-
Mezitím si v pánvi rozpustíme máslo se lžící oleje (aby se nepřipalovalo) a opečeme na něm na drobno nakrájenou cibulku, žlutou papriku a rajčátka lehce do zlatova. Poté podlijeme pasírovanými rajčaty, přidáme lžíci cukru a necháme krátce provařit.
-
Kuskus přelijeme horkou vodou z čočky, přiklopíme a necháme v teple dojít. Závěrem vše smícháme a dospělým osolíme a opepříme dle chuti, můžeme případně přidat i malinko prolisovaného česneku, čistě spíš tak pro vůni.
-
Dětská specifika rajčata jsou jako alergen doporučována od 1 roku. Vaříte-li je mladším dětem, doporučuju je rozhodně oloupat a vybrat semínka. paprika je taktéž doporučována od 1 roku, je hůře stravitelná pro své slupky a zrníčka cibuli se taktéž doporučuje podávat od 1 roku
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů