Kynuté šátečky

Teri Zdravá výživa

Suroviny pro 20 osob

Čeho Kolik
polohrubá mouka špaldová 500 g
droždí kostka 30 g
cukr třtinový 1 lžíce
voda 300 ml
sůl 1 špetka
olej řepkový 2 lžíce
špenát, čerstvé listy 300 g
cibulka jarní, sečka 3 kusy
žampiony čerstvé 100 g
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
jablka 500 g
ořechy vlašské 100 g
skořice 1 lžička
datle sušené 50 g
lněné semínko 1 hrst
strouhanka kukuřičná 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte těsto. Troubu si předehřejte na 50 stupňů a vypněte ji. Do misy si přes cednik prosejte mouku, udělejte v ní důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte cukr a trochu vlažné vody. Nemíchejte, přikryjte utěrkou a dejte do trouby na cca 15 minut vzejit kvásek. Až vám vzejde kvásek, přimíchejte olej, sůl a zbytek vody. Vypracujte v tužší hladké těsto. Přendejte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout.

  2. Nyni si připravte náplně. 1. Špenátová náplň - na trošce oleje se špetkou soli nechte zpěnit jarní cibulku. Přidejte očištěné a nakrájené žampiony a mletý kmín, míchejte. S trochou horké vody chvilku poduste. Nakonec přidejte čerstvý špenát a pár minut nechte prohřát. Dochuťte pepřem.

  3. 2. Jablková náplň - jablka si umyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Datle zalijte vroucí vodou a vidličkou rozmačkejte v datlovou pastu. Smíchejte s jablky a přisypte skořici.

  4. Vykynuté těsto si rozdělte na dva díly. Polovinu vykynutého těsta rozválejte na pomoučeném vále, nařezejte na čtverečky a na každý dejte lžici špenátové náplně. Přitlačte k sobě vždy dva protilehlé rohy, a vytvořte tak šátečky. Stejně postupujte s druhou části těsta a jablečnou náplni, kterou ještě posypte rozdrcenými vlašáky.

  5. Hotové šátečky potřete vodou, slané posypte celým kminem a sladké lněným semínkem. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 180°C asi 15 minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů