Kynuté šátečky
- 2h
- 20 porcí
- středně obtížné
- Fitness recepty
- Moučníky a dezerty
- Párty
- Pečení
- Rostlinný původ
- Silvestr
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka špaldová | 500 g |
droždí kostka | 30 g |
cukr třtinový | 1 lžíce |
voda | 300 ml |
sůl | 1 špetka |
olej řepkový | 2 lžíce |
špenát, čerstvé listy | 300 g |
cibulka jarní, sečka | 3 kusy |
žampiony čerstvé | 100 g |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
jablka | 500 g |
ořechy vlašské | 100 g |
skořice | 1 lžička |
datle sušené | 50 g |
lněné semínko | 1 hrst |
strouhanka kukuřičná | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte těsto. Troubu si předehřejte na 50 stupňů a vypněte ji. Do misy si přes cednik prosejte mouku, udělejte v ní důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte cukr a trochu vlažné vody. Nemíchejte, přikryjte utěrkou a dejte do trouby na cca 15 minut vzejit kvásek. Až vám vzejde kvásek, přimíchejte olej, sůl a zbytek vody. Vypracujte v tužší hladké těsto. Přendejte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout.
-
Nyni si připravte náplně. 1. Špenátová náplň - na trošce oleje se špetkou soli nechte zpěnit jarní cibulku. Přidejte očištěné a nakrájené žampiony a mletý kmín, míchejte. S trochou horké vody chvilku poduste. Nakonec přidejte čerstvý špenát a pár minut nechte prohřát. Dochuťte pepřem.
-
2. Jablková náplň - jablka si umyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Datle zalijte vroucí vodou a vidličkou rozmačkejte v datlovou pastu. Smíchejte s jablky a přisypte skořici.
-
Vykynuté těsto si rozdělte na dva díly. Polovinu vykynutého těsta rozválejte na pomoučeném vále, nařezejte na čtverečky a na každý dejte lžici špenátové náplně. Přitlačte k sobě vždy dva protilehlé rohy, a vytvořte tak šátečky. Stejně postupujte s druhou části těsta a jablečnou náplni, kterou ještě posypte rozdrcenými vlašáky.
-
Hotové šátečky potřete vodou, slané posypte celým kminem a sladké lněným semínkem. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 180°C asi 15 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů