Makový závin
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandle mleté | 40 g |
vejce slepičí střední, m | 4 kusy |
bílý jogurt | 100 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 10 g |
soda jedlá | 0,5 lžičky |
mák mletý | 100 g |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
bílý jogurt | 50 g |
kokosové mléko | 100 ml |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 30 g |
skořice mletá | 1 lžička |
máslo čerstvé | 20 g |
Postup přípravy
-
V míse smícháme mandle s vejci a jogurtem a rozmícháme metličkou. Ke směsi přisypeme sladidlo (já jsem použila erythritol) a jedlou sodu. Necháme 5 minut odstát a potom těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Snažte se, aby bylo na plechu rovnoměrně rozprostřené. Těsto pečeme 15 minut na 160 °C.
-
V další míse si promícháme všechny ingredience potřebné na náplň a necháme stát při pokojové teplotě. Potom, co máme těsto upečené, necháme ho trochu vychladnout a opatrně ho odlepíme od pečicího papíru. Placku si přemístíme na prkénko a celou plochu potřeme makovou náplní. Z jedné strany placku chytneme a na dvakrát přeložíme. Dáváme pozor, aby se těsto neroztrhalo. Na plech si připravíme nový pečicí papír.
-
Vrch závinu potřeme máslem, a vložíme do trouby. Pečem dalších 15 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů