Mandlové muffiny z hnědého másla
Tyto piškotové košíčky zachutnaly mně i mému manželovi, děti mají radši kakaové muffiny. Ptáte se, co je hnědé máslo? Máslo, které zahříváte, ale na rozdíl od ghí pěnu nesbíráte, začne karamelizovat. Voní pak po lískových oříšcích a má i podobnou barvu. Francouzsky se mu říká beurre noisette . Můžete upéct klasické užší vyšší muffiny nebo zvolit o trochu nižší, ale širší tartaletky. Vyzkoušela jsem oboje s dobrými výsledky. Muffiny jsem pekla v opakovaně použitelných silikonových formičkách a tartaletky v jednorázových papírových. Volba je jen na vás. Papírové košíčky vypadají reprezentativněji, na druhou stranu jsou to náklady a odpad navíc.
- 1h:15m
- 10 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Jíme venku
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Primal
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo čerstvé | 120 g |
vejce slepičí velké, l | 2 kusy |
erythritol, sukrin | 3 lžičky |
mouka mandlová z mandlových jader | 70 g |
mouka kokosová | 10 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
mandle lupínky | 30 g |
Postup přípravy
-
Máslo vložte do menšího kastrůlku a začněte ho při středním výkonu plotýnky zahřívat. Bude se rozpouštět a pěnit. Neustále ho míchejte. Až začne tmavnout, snižte výkon plotýnky a pokračujte v důkladném míchání. Nespěchejte, nechcete máslo spálit. Jakmile máslo dosáhne karamelové barvy s drobnými tmavšími kousky u dna a začne vonět po oříšcích, ihned ho odstavte.
-
Vejce důkladně vyšlehejte se špetkou soli a zvoleným sladidlem do pěny. Poté zašlehejte zchladlé, ale ještě tekuté hnědé máslo.
-
Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku s kypřícím práškem a jemně zapracujte do vyšlehaných vajec s hnědým máslem.
-
Těsto rozdělte do formiček a posypejte ho lupínky mandlí. Muffiny pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Poté je nechejte vychladnout a podávejte. Vydrží při pokojové teplotě zakryté čistou utěrkou jeden až dva dny.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů