Mandlové muffiny z hnědého másla

Kateřina Gallinová

Tyto piškotové košíčky zachutnaly mně i mému manželovi, děti mají radši kakaové muffiny. Ptáte se, co je hnědé máslo? Máslo, které zahříváte, ale na rozdíl od ghí pěnu nesbíráte, začne karamelizovat. Voní pak po lískových oříšcích a má i podobnou barvu. Francouzsky se mu říká beurre noisette . Můžete upéct klasické užší vyšší muffiny nebo zvolit o trochu nižší, ale širší tartaletky. Vyzkoušela jsem oboje s dobrými výsledky. Muffiny jsem pekla v opakovaně použitelných silikonových formičkách a tartaletky v jednorázových papírových. Volba je jen na vás. Papírové košíčky vypadají reprezentativněji, na druhou stranu jsou to náklady a odpad navíc.

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
máslo čerstvé 120 g
vejce slepičí velké, l 2 kusy
erythritol, sukrin 3 lžičky
mouka mandlová z mandlových jader 70 g
mouka kokosová 10 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
sůl 1 špetka
mandle lupínky 30 g

Postup přípravy

  1. Máslo vložte do menšího kastrůlku a začněte ho při středním výkonu plotýnky zahřívat. Bude se rozpouštět a pěnit. Neustále ho míchejte. Až začne tmavnout, snižte výkon plotýnky a pokračujte v důkladném míchání. Nespěchejte, nechcete máslo spálit. Jakmile máslo dosáhne karamelové barvy s drobnými tmavšími kousky u dna a začne vonět po oříšcích, ihned ho odstavte.

  2. Vejce důkladně vyšlehejte se špetkou soli a zvoleným sladidlem do pěny. Poté zašlehejte zchladlé, ale ještě tekuté hnědé máslo.

  3. Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku s kypřícím práškem a jemně zapracujte do vyšlehaných vajec s hnědým máslem.

  4. Těsto rozdělte do formiček a posypejte ho lupínky mandlí. Muffiny pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Poté je nechejte vychladnout a podávejte. Vydrží při pokojové teplotě zakryté čistou utěrkou jeden až dva dny.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů