Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu.
Pokud se stravujete nízkosacharidově, můžete si bez obav dopřát tuto nekynutou variantu. :)
- 2h
- 1 kus
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
120 g |
120 g |
200 g |
200 g |
40 g |
40 g |
nahrubo nasekané 20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu 2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience, ve druhé misce smícháme všechny mokré ingredience, které nalijeme do těch suchých a důkladně promícháme. Mísu zakryjeme fólií a vložíme na hodinu do lednice.
-
Po vyjmutí z lednice vypracujeme kulatý tvar (spíš vyšší než nižší, protože se to v troubě roztáhne a počítejte s tím, že i praskne), potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 50 minut. Je dobré na konci zkusit špejlí.
Makronutrienty
22%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 591 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 380 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,9 g
2,8 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,29 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32,8 g
11,5 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 11,9 g | 0 g |
Sůl | 0,461 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů