Mazanec - LC

Laduš

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu.

Pokud se stravujete nízkosacharidově, můžete si bez obav dopřát tuto nekynutou variantu. :)

Postup přípravy

  1. Ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience, ve druhé misce smícháme všechny mokré ingredience, které nalijeme do těch suchých a důkladně promícháme. Mísu zakryjeme fólií a vložíme na hodinu do lednice.

  2. Po vyjmutí z lednice vypracujeme kulatý tvar (spíš vyšší než nižší, protože se to v troubě roztáhne a počítejte s tím, že i praskne), potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

    Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 50 minut. Je dobré na konci zkusit špejlí.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte