Vajíčka sama o sobě neobsahují tolik bílkovin, jak si mnozí myslí. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak jejich obsah snadno navýšit – stačí přidat další zdroj bílkovin. Může to být například cottage sýr (najdete v receptáři Jídelního plánu), nebo, jako v tomto případě, tvarůžky.
Přiznám se, že tvarůžky obvykle moc nemusím, ale v téhle kombinaci mi vůbec nevadí. Naopak, je to jedna z mých oblíbených snídaní.
- 10m
- 1 porce
- jednoduché
Postup přípravy
-
Vajíčka si nejprve rozklepnu do misky a dobře prošlehám vidličkou. Mezitím si na nepřilnavé pánvi na středním plameni rozpustím máslo a nechám na něm malinkou chviličku změknout nadrobno nakrájenou cibuli. Stačí opravdu cca 30-60 sekund. Poté rozdrobím na pánev tvarůžky. Nemíchám a nechám je chvíli na pánvi než se rozpustí a rozvoní.
Pak do pánve vliju rozšlehaná vejce a začnu je pomalu míchat stěrkou nebo vařečkou. Míchám tak dlouho, dokud nejsou vajíčka hotová podle mojí chuti. Na závěr je trochu osolím a opepřím, protože tvarůžky jsou samy o sobě dost výrazné - pozor
Hotová vajíčka podávám na talíři, posypaná nasekanou pažitkou nebo petrželkou – záleží, co mám zrovna po ruce.
-
Porci tvarůžků můžeme klidně trochu upravit podle chuti, já si jich raději dávám méně :-)
Makronutrienty
6%
54%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 631 kJ | 1 338 kJ |
Kalorická hodnota | 151 kcal | 320 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,47 g
0,897 g |
3,12 g
1,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,147 SVJ | 0,312 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,81 g
3,89 g |
20,8 g
8,24 g |
Bílkoviny | 13,5 g | 28,6 g |
Sůl | 0,855 g | 1,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů