Mujaddara

Broccolicious

Mujaddara je bezmasý orientální pokrm, jehož základem je rýže a čočka. Já jsem zvolila rýži basmati od značky MENU Gold, protože je po uvaření sypká a nelepí se, což u tohoto receptu potřebujeme. V originálním receptu se používá klasická hnědá čočka, já jsem se ale rozhodla svou verzi ozvláštnit čočkou Beluga, která má zemitější chuť a nemusí se dopředu namáčet.

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
rýže basmati 1 hrnek
čočka černá, beluga 1 hrnek
cibule 1 kus
česnek stroužky 4 kusy
římský kmín mletý, cumin 1 lžička
koriandr mletý 1 lžička
skořice mletá 0,5 lžičky
sůl 2 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka
olej řepkový 1 lžíce
citrón 0,5 kusu
čerstvá majoránka 1 g
tymián čerstvý 1 snítka
rozmarýn 1 snítka

Postup přípravy

  1. Čočku Beluga propereme a dáme vařit do osolené vody na 30 minut. (Má tužší konzistenci než klasická čočka, tak se nebojte, že je nedovařená.)

    Čočku Beluga propereme a dáme vařit do osolené vody na 30 minut. (Má tužší konzistenci než klasická čočka, tak se nebojte, že je nedovařená.)

  2. Do dalšího hrnce dáme rozehřát olej, na kterém opečeme na jemno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Až zezlátnou, zasypeme mletým koriandrem, římskám kmínem a skořicí a zasypeme rýží, kterou ve směsi cibule a koření pěkně obalíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme 15 - 17 minut.

  3. Uvařenou čočku promícháme s uvařenou rýží, vmícháme pokrájené čerstvé bylinky, zakápneme šťávou z půlky citrónu a ještě dochutíme pepřem, případně solí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů