Mujaddara
Mujaddara je bezmasý orientální pokrm, jehož základem je rýže a čočka. Já jsem zvolila rýži basmati od značky MENU Gold, protože je po uvaření sypká a nelepí se, což u tohoto receptu potřebujeme. V originálním receptu se používá klasická hnědá čočka, já jsem se ale rozhodla svou verzi ozvláštnit čočkou Beluga, která má zemitější chuť a nemusí se dopředu namáčet.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
rýže basmati | 1 hrnek |
čočka černá, beluga | 1 hrnek |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 4 kusy |
římský kmín mletý, cumin | 1 lžička |
koriandr mletý | 1 lžička |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
olej řepkový | 1 lžíce |
citrón | 0,5 kusu |
čerstvá majoránka | 1 g |
tymián čerstvý | 1 snítka |
rozmarýn | 1 snítka |
Postup přípravy
-
Čočku Beluga propereme a dáme vařit do osolené vody na 30 minut. (Má tužší konzistenci než klasická čočka, tak se nebojte, že je nedovařená.)
-
Do dalšího hrnce dáme rozehřát olej, na kterém opečeme na jemno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Až zezlátnou, zasypeme mletým koriandrem, římskám kmínem a skořicí a zasypeme rýží, kterou ve směsi cibule a koření pěkně obalíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme 15 - 17 minut.
-
Uvařenou čočku promícháme s uvařenou rýží, vmícháme pokrájené čerstvé bylinky, zakápneme šťávou z půlky citrónu a ještě dochutíme pepřem, případně solí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů