NECHLEBÍK - nízkosacharidový sachr dort
Luxusní low carb (LC), chutná jako korpus na Sachr dort! Nedávno jsem si všimla, že jemně mleté sladidlo se chová s vejci podobně jako cukr. A to je základ tohoto receptu, který bez sladidla fungovat nebude.
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Evropská
- Historické
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Párty
- Pečení
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
čokoláda hořká, 80 - 90% | 120 g |
máslo čerstvé | 120 g |
vajíčka | 5 kusů |
erythritol, sukrin | 100 g |
mandle mleté | 150 g |
guarová guma | 0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
soda jedlá | 0,5 lžičky |
sůl | 1 špetka |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 100 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka | 80 g |
Postup přípravy
-
Připravíme si formu cca 25 x 10 cm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dno chlebíčkové formy vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem.
-
Čokoládu a máslo rozehřejeme. Promícháme a necháme vychladnout. Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala.
-
Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh. Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté.
-
Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.
-
Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 45 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř. Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízneme boky formy a nechlebík překlopíme na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravíme si polevu.
-
Čokoládu dáme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme chvilku stát, pak vymícháme do hladké emulze. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak polijeme nechlebík. Doporučuji strčit do lednice, ať poleva co nejdřív ztuhne a můžeme ochutnat. Dobrou chuť!
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů