NEPEČENÝ KÁVOVÝ MRAMORÁČEK
Většinou jejich přípravou neztratíme mnoho času a nebývají ani nikterak zvlášť náročné na suroviny. Většinou nás svedou svým vzhledem už na první pohled, který jim věnujeme na internetu nebo v časopisu a většinou už jim prostě bezhlavě podlehneme. Ale jako kdo to má nervově vydržet, když se píše "necháme uležet nejlépe do druhého dne" ???
- 20m
- 12 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
sušenky | 400 g |
zakysaná smetana | 1 200 g |
cukr krystal | 200 g |
vanilkový lusk | 0,5 kusu |
kakaový prášek, holandské kakao | 1 lžíce |
káva zrnková mletá | 25 g |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
V jedné misce smícháme 3 zakysané smetany se 100g krystalu a přidáme rum dle chuti. V druhé misce smícháme zbylé 3 zakysané smetany se zbylými 100g krystalu a přidáme kakao, kávu a rum.
-
Připravíme si malou formu nebo pekáček (já použila malý plech s vyšším okrajem o rozměrech 26x21cm), dno vyložíme sušenkami, zalijeme 2/3 tmavého krému, poklademe sušenkami, zalijeme 2/3 světlého krému, opět poklademe sušenkami a zalijeme zbytky krému cik-cak, aby vznikl mramorový vzhled. Já jsem nalévala lžící střídavě světlý a tmavý pruh a nakonec projela obráceným koncem kávové lžičky po celé délce plechu střídavě sem a tam.
-
A teď ten kámen úrazu...Hotové dáme pěkně přes noc zatuhnout do ledničky. A ledničku odvezeme na chatu ke tchýni, co má dva pitbuly a věčně špatnou náladu. Protože jinak se nevyhneme miliónu otázek "mamííí, už je to hotovýýýý?"
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů