Pečený pstruh se zeleninou (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Divocí pstruzi z avalorských vod si žádají pořádně dobrodružnou úpravu. Pečení na papíře a ve společnosti zeleniny, která hraje všemi barvami – to je bašta přímo královská

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
pstruh 2 kusy
brambory konzumní pozdní 2 kusy
dýně Hokkaido 200 g
rajčata cherry 10 kusů
cukety 0,5 kusu
cibule 1 kus
citrón 1 kus
oregano, dobromysl sušená 1 špetka
rozmarýn 1 snítka
tymián čerstvý 1 snítka
olej řepkový 1 lžíce
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Pekáček vystelte pečícím papírem. Brambory a dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1×1 cm. Nasypte do pekáče, přidejte i ostatní nakrájenou zeleninu (rajčátka celá) a ochuťte solí a bylinkami. Zastříkněte olejem a trošku v pekáčku „prohoďte“, aby se všechna zelenina obalila tukem i kořením.

  2. Pstruha na několika místech nařízněte do kůže (nepříliš hluboko) a prošpikujte plátky citronu. Osolte, posypejte bylinkami a položte do pekáčku na připravenou zeleninu. Přikryjte a pečte na 180°C přibližně 20 minut. Poté odklopte, vyzkoušejte, zda je zelenina správně měkká a v případě že ano, opečte ještě bez poklice do zlatavé barvy.

  3. Výhoda tohoto chodu je v tom, že si zároveň s rybou upečete i přílohu, o kterou se tudíž nemusíte starat. Pokud byste chtěli recept ještě více vylepšit, udělejte k zelenině ještě dip z bylinek a bílého jogurtu.

  4. Ryba se vzhledem ke své alergennosti a taky obsahu rtuti a těžkých kovů doporučuje pro děti od 1 roku. Její přínos je ale nepostradatelný v množství omega-3 mastných kyselin nezbytných pro rozvoj mozku, proto bych se osobně nebránila ani jejímu podávání před prvním rokem - za předpokladu dodržení všech zásad při podávání alergenu. Citron a rajčata jsou taktéž jako alergeny doporučovány od 1 roku.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů