Pečený pstruh se zeleninou (od 1 roku)
Divocí pstruzi z avalorských vod si žádají pořádně dobrodružnou úpravu. Pečení na papíře a ve společnosti zeleniny, která hraje všemi barvami – to je bašta přímo královská
- 40m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
pstruh | 2 kusy |
brambory konzumní pozdní | 2 kusy |
dýně Hokkaido | 200 g |
rajčata cherry | 10 kusů |
cukety | 0,5 kusu |
cibule | 1 kus |
citrón | 1 kus |
oregano, dobromysl sušená | 1 špetka |
rozmarýn | 1 snítka |
tymián čerstvý | 1 snítka |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Pekáček vystelte pečícím papírem. Brambory a dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1×1 cm. Nasypte do pekáče, přidejte i ostatní nakrájenou zeleninu (rajčátka celá) a ochuťte solí a bylinkami. Zastříkněte olejem a trošku v pekáčku „prohoďte“, aby se všechna zelenina obalila tukem i kořením.
-
Pstruha na několika místech nařízněte do kůže (nepříliš hluboko) a prošpikujte plátky citronu. Osolte, posypejte bylinkami a položte do pekáčku na připravenou zeleninu. Přikryjte a pečte na 180°C přibližně 20 minut. Poté odklopte, vyzkoušejte, zda je zelenina správně měkká a v případě že ano, opečte ještě bez poklice do zlatavé barvy.
-
Výhoda tohoto chodu je v tom, že si zároveň s rybou upečete i přílohu, o kterou se tudíž nemusíte starat. Pokud byste chtěli recept ještě více vylepšit, udělejte k zelenině ještě dip z bylinek a bílého jogurtu.
-
Ryba se vzhledem ke své alergennosti a taky obsahu rtuti a těžkých kovů doporučuje pro děti od 1 roku. Její přínos je ale nepostradatelný v množství omega-3 mastných kyselin nezbytných pro rozvoj mozku, proto bych se osobně nebránila ani jejímu podávání před prvním rokem - za předpokladu dodržení všech zásad při podávání alergenu. Citron a rajčata jsou taktéž jako alergeny doporučovány od 1 roku.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů