Polévka z červené čočky

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Červená čočka je prostě super - polévka z ní je jemnější a chutná úplně jinak než klasická "čočkovka" - mě osobně šmakuje mnohem víc. Její nespornou výhodou je, že se nemusí namáčet předem, navíc je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Vhodná je zejména pro diabetiky a malé děti - od 9. měsíce, pro těhotné ženy i pro kojící matky, ale zdravá je pro všechny bez rozdílu.

Postup přípravy

  1. Čočku 2-3 x propláchněte ve studené vodě

  2. Osmažte cibuli a když začne zlátnout, přihoďte nastrouhanou mrkev a česnek, prosmažte, poté zaprašte moukou, udělejte jíšku a zalijte vývarem nebo vodou

  3. Do hrnce přidejte propláchnutou čočku a provařte 10-15 minut - pozor, během varu občas promíchejte, čočka se ráda chytá ke dnu, podle potřeby dolijte vodu nebo vývar

  4. Červená čočka se během vaření rozvaří - nebojte se, není to špatně

  5. Na závěr polévku osolte, opepřete, zakápněte šťávou z citrónu a na talíři zasypejte sekanou čerstvou petrželkou

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte