Polévka z pečené dýně
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně Hokkaido | 1 kg |
česnek | 2 paličky |
vývar hovězí domácí | 500 ml |
smetana na vaření | 100 g |
sůl | 1 lžička |
olivový olej | 2 lžíce |
bylinky čerstvé směs | 10 g |
Postup přípravy
-
Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku (jedna půlka dýně = 1 palička česneku), lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. tymián, rozmarýn.
-
Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1-1,5 hodinu (200°C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.
-
Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokkaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti.
-
Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.
-
Pozn.: Množství vývaru a smetany je orientační, záleží na velikosti dýně a na vkusu každého (někdo raději polévku hustější, jiný smetanovější...) Česnek díky pečení zesládne a "zoříškovatí", ztratí svou typickou štiplavost a výraznost.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů