Polévka z pečené dýně

isindy

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
dýně Hokkaido 1 kg
česnek 2 paličky
vývar hovězí domácí 500 ml
smetana na vaření 100 g
sůl 1 lžička
olivový olej 2 lžíce
bylinky čerstvé směs 10 g

Postup přípravy

  1. Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku (jedna půlka dýně = 1 palička česneku), lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. tymián, rozmarýn.

  2. Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1-1,5 hodinu (200°C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.

  3. Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokkaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti.

  4. Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.

  5. Pozn.: Množství vývaru a smetany je orientační, záleží na velikosti dýně a na vkusu každého (někdo raději polévku hustější, jiný smetanovější...) Česnek díky pečení zesládne a "zoříškovatí", ztratí svou typickou štiplavost a výraznost.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů