Pórková polévka
Obyčejná u nás velmi oblíbená polévka.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
pórek | 2 kusy |
mléko polotučné | 300 ml |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
květák | 150 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 dl |
voda | 2 dl |
Postup přípravy
-
Z pórků jsem odstranila ošklivé listy, pak jsem je rozkrojila v místě rozdělení vrchního listu a bílou část podél. Všechny poloviny pórků jsem pod tekoucí vodou vyprala a vodu vytřepala. Všechny části pórku jsem nakrájela na proužky.
-
V kastrolu jsem rozehřála máslo a na něm pomalu opékala pórek, přidala jsem i růžičky květáku rozkrojené na menší části. Až pórek zesklovatěl, vše jsem podlila mlékem a vodou, osolila a vařila patnáct minut.
-
Po změknutí květáku jsem rozmixovala ponorným mixerem celý obsah kastrolu, dosolila a opepřila, ochutila čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
Na závěr můžete a nemusíte přidat smetanu nebo žervé do již hotové polévky. Dnes byla pórková s květákem, ale často používám místo květáku cuketu, v tom případě stačí zeleninu vařit pouze deset minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů