Pórková polévka

Věrka

Obyčejná u nás velmi oblíbená polévka.

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
pórek 2 kusy
mléko polotučné 300 ml
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
muškátový ořech mletý 1 špetka
máslo čerstvé 1 lžíce
květák 150 g
smetana ke šlehání, šlehačka 1 dl
voda 2 dl

Postup přípravy

  1. Z pórků jsem odstranila ošklivé listy, pak jsem je rozkrojila v místě rozdělení vrchního listu a bílou část podél. Všechny poloviny pórků jsem pod tekoucí vodou vyprala a vodu vytřepala. Všechny části pórku jsem nakrájela na proužky.

  2. V kastrolu jsem rozehřála máslo a na něm pomalu opékala pórek, přidala jsem i růžičky květáku rozkrojené na menší části. Až pórek zesklovatěl, vše jsem podlila mlékem a vodou, osolila a vařila patnáct minut.

  3. Po změknutí květáku jsem rozmixovala ponorným mixerem celý obsah kastrolu, dosolila a opepřila, ochutila čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

  4. Na závěr můžete a nemusíte přidat smetanu nebo žervé do již hotové polévky. Dnes byla pórková s květákem, ale často používám místo květáku cuketu, v tom případě stačí zeleninu vařit pouze deset minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů