Švédský mandlový dort s čokoládou
Tento dort zná většina lidí z řetězce IKEA. Recept už jsem měla dlouho a jelikož je přirozeně bezlepkový, stačilo vyměnit cukr za sladidlo. Tato varianta je navíc s čokoládou. Více mých receptů najdete v mých nízkosacharidových kuchařkách ???? https://www.sladcenesladce.cz/
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Evropská
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Pečení
- Slavnostní tabule
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandle mleté | 200 g |
vaječný bílek | 6 kusů |
xylitol | 1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 ml |
xylitol | 1 lžička |
mandlové aroma, tresť | 1 lžička |
žloutky | 6 kusů |
máslo čerstvé | 200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 150 g |
xylitol | 40 g |
mléko sušené | 30 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 150 g |
mandle drcené | 60 g |
Postup přípravy
-
Pokud nemáme mleté mandle, připravíme si celé, neloupané mandle. Nameleme je na jemno, nebo rozsekáme v robotu. Připravíme si dva plechy na pečení s pečícím papírem. Z rubové strany na papír tužkou vyznačíme kola o průměru cca 25 cm a papír otočíme zpět.
-
Bílky dáme do mísy a začneme je šlehat. Až budou tvořit pěnu, postupně přidáme sladidlo. Bílky musí být vyšlehané do tuha. Přisypeme k nim namleté mandle a opatrně, ale důkladně, je spolu promícháme. Těsto si rozdělíme napůl do obou vyznačených kruhů. Troubu rozehřejeme na 170°C.
-
Těsto rozetřeme do kulata pomocí stěrky nebo špachtle. Nevadí, že bude hmota překrývat vyznačený kruh, korpusy pak můžeme trochu oříznout. Každou placku pak pečeme v troubě asi 20 minut, až bude zlatavá.
-
Mezitím si připravíme základ krému. Do kastrůlku dáme sladidlo a přidáme k němu smetanu. Pro vůni můžeme přidat i dvě až tři lžíce nějakého mandlového alkoholu. Kastrůlek se smetanou a sladidlem dáme na sporák a zahříváme, až se všechen cukr rozpustí. Necháme ho na mírném ohni a do směsi zašleháme žloutky. Pomalu zahříváme do zhoustnutí, směs by se ale neměla začít vařit, aby se žloutky nesrazily.
-
Zahuštěnou žloutkovou směs dáme do misky. Pokud by se stalo, že směs není úplně hladká a přeci jen se mohly žloutky trochu srazit, propasírujeme vše do misky přes síto. Na vrch položíme potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladit.
-
Upečené vychladlé korpusy zarovnáme. Změklé máslo utřeme do pěny a postupně k němu po troškách přidáme vychladlý žloutkový krém. Vyšleháme společně dohladka. Polovinu naneseme na první korpus, přiklopíme druhým a obmažeme druhou polovinou krému. Dáme chladit.
-
Ve smetaně rozpustíme sladidlo a sušené mléko, zahřejeme ji a nalameme fo či čokoládu. Vymícháme dohladka a nakonec vmícháme pražené mandle. Celý dort polevou obmažeme. Více mých receptů najdete v mých nízkosacharidových kuchařkách ???? https://www.sladcenesladce.cz/
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů