Thajské kari
Thajská lahůdka, kterou si zamilují zejména fanoušci pikantních jídel.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Indická
- Obědy a večeře
- Orestování
- Orientální
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kokosový olej | 2 lžíce |
zázvor, čerstvý kořen | 3 cm |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 8 kusů |
kořenicí pasta kari žlutá | 2 lžíce |
kokosové mléko | 400 ml |
sojová omáčka | 1 lžíce |
tofu natural | 200 g |
bambusové výhonky sterilované | 250 g |
mrkev | 2 kusy |
kukuřice sterilovaná | 50 g |
zelené fazolové lusky mražené | 150 g |
koriandr čerstvý nať | 1 hrst |
limetková šťáva | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na oleji osmahneme malé kostičky zázvoru, po 2 minutách přisypeme půlkolečka cibule a podélně přepůlené stroužky česneku. Když je vše dozlatova, přidáme kari pastu (např. zelenou), trochu kokosového mléka a dobře promícháme, aby se chutě spojily. Poté přidáme zbytek kokosového mléka, vsypeme na tenké plátky nakrájené tofu (postupně se v omáčce rozpadne na menší kusy), z bambusových výhonků vylijeme vodu a vhodíme je do hrnce. Pokud máme, přidáme též 3 limetkové listy, které se při jídle vyndavají.
-
Vaříme půl hodiny a 10 minut před koncem vhodíme na tenké proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájené kukuřičky. Úplně na konci vhodíme mražené zelené lusky, limetkovou šťávu a listy koriandru. Dochutíme solí či sojovou omáčkou dle potřeby a podáváme s jasmínovou rýží.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů