Základní slaný cuketový koláč na plech – bez lepku, mléka a příp. i vajíček

Radka

Recept na cukeťák na slano... bez lepku, mléka a třeba i vajíček. Z jednodruhových mouk. Nejlepší je studený druhý den pěkně rozleželý...

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
cuketa 400 g
sůl 5 g
hladká mouka kukuřičná 100 g
mouka pohanková 50 g
mouka rýžová 50 g
cibule 2 kusy
česnek stroužky 3 kusy
čerstvá majoránka 1 hrst
uzenina celosvalová, pečeně 200 g
vajíčka 2 kusy
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 1 kus
olej řepkový 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Olej nebo sádlo na vymazání zapékací nádoby 20 x 30 cm Tip: Libovolně můžeme dát místo majoránky např. koření na pizzu a pak přidat na kroužky rajčata či barevné papriky a těsto prosypat strouhaným sýrem - Tylžský z bochníku je naprosto skvělý a má velmi nízký obsah laktózy….

  2. Nastrouhanou cuketu prosolíme a vymačkáme, necháme cuketu dokapat na cedníku cca 1 hodinu.

  3. Přidáme nasekané bylinky, česnek, cibuli, uzeninu, vejce či rozmíchanou Hrašku a nakonec mouku s práškem do pečiva.

  4. Směs rozetřeme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě nejlépe na horký vzduch na 200°C cca 35-45 minut. Podáváme vlahé či studené s rajčatovým nebo jiným salátem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů