V zimě si tímto lahodným nápojem nahrazujeme tzv. "neprůstřelnou kávu". Zlaté mléko Vás překvapí svou příjemnou chutí, navíc použité ingredience mají mnoho pozitivních účinků na Vaše zdraví. Tento tradiční ajurvédský nápoj s antioxidačními, protizánětlivými, protirakovinnými účinky je pro Vaše zdraví úplný poklad, navíc podpoří Váš spánek a hezky Vás zahřeje.
- 15m
- 16 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžičky |
2 lžičky |
200 ml |
200 ml |
lze použít ghee nebo klasické máslo 1 lžička |
1 lžička |
50 ml |
50 ml |
Postup přípravy
-
Pokud si chcete dávat zlaté mléko opakovaně, připravte si nejprve kurkumovou pastu. Vložte do hrnce kurkumu, vodu a pepř, dobře promíchejte, vařte na mírném plameni cca 5 minut - směs hezky zhoustne a kurkuma ztratí varem svoji ostrou nahořklou chuť.
Směs nalijte do sklenice s víčkem, nechte zchladnout a dejte do lednice pro další použití.
-
Kurkumové mléko - v hrnci smíchejte mléko, smetanu a 1/2 lžičky kurkumové pasty a vše za stálého míchání přiveďte k varu. Já osobně si dávám kurkumové pasty do mléka víc - záleží na Vás. Mléko můžete také osladit medem nebo v případě LC stravování špetkou erythrytolu. Pokud si budete chtít nejprve připravit 1 šálek zlatého mléka na ochutnání, uvařte kurkumovou pastu jen z několika lžic vody, 1 čajové lžičky kurkumy a špetky pepře, což je na 1 šálek postačující.
-
Do zlatého mléka lze přidat i další koření - kardamon, zázvor, skořici či hřebíček. Získáte tak pokaždé jinou chuťovou variaci. :)
Makronutrienty
65%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 482 kJ | 190 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 45,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,2 g
2,46 g |
6,01 g
0,973 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,52 SVJ | 0,601 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,19 g
3,23 g |
2,05 g
1,28 g |
Bílkoviny | 3,17 g | 1,25 g |
Sůl | 0,067 g | 0,027 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů