Jahodový dort - LC

Laduš

Postup přípravy

  1. Celá vejce jsem se solí a erythritolem vyšlehala do pěny. Přimíchala jsem vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto jsem vylila/přendala do dortové formy vyložené pečícím papírem. Mám o průměru 21 cm. Obruč zevnitř jsem vymazala máslem. To těsto je nadýchané jako obláček, tak je potřeba jej ve formě stěrkou uhladit.

    Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla asi 25 minut na 180 °C.

    Po upečení jsem nechala ve formě vychladnout.

  2. Toto je můj základní recept na low carb piškot. Rozdíl oproti klasice je pouze ten, že je méně sladký. Pakliže dodržíte ingredience i postup, budete mít piškot krásně nadýchaný. Pokud nemáte letité zkušenosti a jste laik jako já, tak doporučuji opravdu šlehat celá vejce. Rozhodně je lepší je ušlehat více než méně. Čas záleží na výkonnosti šlehače a teplotě vajec - pokojová teplota nejlepší, šlehat alespoň šest minut, někdy šlehám i deset, opravdu si dát na tom záležet. Dále když se pak přimíchává mouka, tak už nikdy nešlehat, ale pouze zamíchat vařečkou. Pracovat rychle, aby nám ta krásná pěna nespadla.

    Šlehání bílků zvlášť se mi u LC korpusů na dorty neosvědčilo. A to z toho důvodu, že do vyšlehaných žloutků smíchaných s ořechovou moukou se sníh z bílků hůř zapracovává. Trvá to déle, těsto pak může ztratit na nadýchanosti.

  3. Pro přípravu krémů jsem nejdříve připravila jahodovou směs. Jahody jsem trochu pomačkala, přidala jednu lžíci erythritolu a nechala krátce povařit. Poté jsem odstavila a přimíchala předem namočené a vymačkané plátky želatiny. Směs jsem nechala vychladnout.

    V misce jsem prošlehala mascarpone s ricottou a jednou lžící erythritolu. Ve druhé misce jsem vyšlehala šlehačku.

  4. Na jahodový krém jsem odebrala polovinu krému (masc. s ricottou) a přidala jahodovou směs. Důkladně jsem prošlehala. Pak jsem přidala necelou polovinu šlehačky a promíchala.

    Na bílý krém jsem smíchala zbývající šlehačku s krémem.

    Pokud chcete mít šlehačku krásně vyšlehanou a pevnou, u 33% doporučuji kupovat tu v krabičce. A důležitá věc - musí být studená. Nevytahujte si ji z ledničky předem. Šlehat hned po vyndání z lednice a úspěch je zaručen.

  5. Rozevřela jsem dortovou formu, odstranila pečící papír a korpus jsem obrátila vzhůru nohama. Rozřízla jsem jej na dvě části.

    Spodní část jsem položila na velký talíř spolu i s obručí. Kolem korpusu jsem omotala fólii na dorty a pak jsem obruč zaklopila.

    Tu fólii nemusíte používat. Ale pokud plánujete dort vyšší než forma, tak je určitě potřeba, pokud je ta horní vrstva tekutá při nanášení. Navíc když pak fólii odstraníte, na dortu jsou takto pěkně vidět vrstvy.

  6. Spodní díl korpusu jsem rovnoměrně pomazala jahodovým krémem. Přiklopila jsem horní díl korpusu a na něj jsem rozetřela bílý krém. Dala jsem prozatím do lednice.

  7. Připravila jsem si želé. Jahody spolu s vanilkovým erythritolem jsem pomačkala. Přisypala jsem želatinu a důkladně promíchala. Nechala jsem nabobtnat 10 minut (dle návodu, záleží, jakou želatinu máte, některé se přidávají až po zahřátí, některé hned). Poté jsem směs pomalu zahřívala, ale nevařila. Odstavila jsem a nechala ji zchladnout. Nalila jsem ji na dort.

    Dort jsem nechala zaležet a ztuhnout v lednici přes noc.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte