Jednoduchý a rychlý salát z rajčat - jen základ a ochucení.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,75 lžičky |
0,75 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Rajčatový salát je rychlý a potřebuje jen pár ingrediencí, proto se vyplatí vybrat ty nejlepší. Rajčata nakrájíme na menší kousky a cibuli nasekáme najemno.
Do mísy dáme nakrájená rajčata a cibuli, ochutíme octem, solí, čerstvě namletým pepřem a sušenou bazalkou. Pokud máme k dispozici čerstvé bylinky, můžeme přidat i je – bazalku, tymián nebo hladkolistou petržel.
Nakonec přidáme olivový olej. Všechno dobře promícháme, aby se chutě spojily. Salát můžeme podávat hned, nebo ho na chvíli uložíme do lednice, aby se chutě ještě lépe rozležely.
Makronutrienty
59%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 146 kJ | 414 kJ |
Kalorická hodnota | 34,8 kcal | 99 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,21 g
2,6 g |
12 g
7,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,421 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,96 g
0,294 g |
5,56 g
0,834 g |
Bílkoviny | 0,944 g | 2,68 g |
Sůl | 0,793 g | 2,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů