Je velmi dobrá chuťově, pokud někdo nechce riskovat pletení, dá do formy na vánočku.
Z tototo těsta peču i mazanec.
- 1h:20m
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
3 lžíce |
3 lžíce |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Na posypání | |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto.
Hned rozdělíme na 8 dílků a upleteme vánočku.
Pozor, prameny se lámou, musíme opatrně nebo znovu spojit.
-
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby na 200°C rozehřáté.
Po chvíli stahneme na 170°C, peču celkem asi 45 minut.
-
Schladlou posypu vanilkovým cukrem.
Makronutrienty
70%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 273 kJ | 1 082 kJ |
Kalorická hodnota | 304 kcal | 259 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,7 g
16,8 g |
36,3 g
14,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,27 SVJ | 3,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
5,84 g |
9,81 g
4,96 g |
Bílkoviny | 6,74 g | 5,73 g |
Sůl | 0,586 g | 0,498 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů