Játra jsou nutričně bohatou potravinou a je dobré je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Jsou také levná a jejich úprava vám nezabere moc času.
- 25m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 hrst |
1 hrst |
2 stroužky |
2 stroužky |
400 g |
400 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si očistíme játra a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak orestujeme dozlatova na pánvi na rozpáleném másle ghí. Játra opepříme a dáme stranou.
Ve stejné pánvi orestujeme cibuli (můžeme přidat trochu ghí), po chvílí přidáme česnek, na větší kousky nakrájené žampiony a červenou papriku. Chvilku vše společně restujeme a pak do pánve vrátíme játra. Přidáme smetanu a dusíme dokud omáčka nezhoustne (cca 5-10 minut). Osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
Jatýrka jsem podávala s květákovou rýži. Mražený květák povolím na pánvi s trochou vody a poté rozmixuji v robotu na konzistenci podobnou rýži.
Makronutrienty
21%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 458 kJ | 2 042 kJ |
Kalorická hodnota | 109 kcal | 488 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,02 g
0,892 g |
17,9 g
3,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,402 SVJ | 1,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,24 g
4,19 g |
32,3 g
18,7 g |
Bílkoviny | 7,82 g | 34,9 g |
Sůl | 1,33 g | 5,92 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů