Fakt moc dobrá záležitost z květáku :)
- 15m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Květák | |
---|---|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Tatarka | |
1 kus |
1 kus |
150 ml |
150 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Syrový květák nastrouháme na větších slzičkách, nivu také.
Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme květák, orestujeme, okořeníme, trochu podlijeme vodou a pár minut podusíme.
-
Přidáme vajíčka a uděláme smaženici, pridáme nasekanou pažitku.
Posypeme nivou a servírujeme s bohatou zeleninovou oblohou a domácí tatarkou.
Mužům s bramborem, mě stačí takto bohatě :).
-
Tatarka: do nádobky aby se nám tam vešel ponorný mixér dáme olej a vajíčko, přidáme sůl a citronovou šťávu.
Vložíme mixér a pár vteřin mixujeme dohusta.
-
Přidáme si co máme rádi: okurku, cibuli, já pažitku (je třeba ji spotřebovat než vykvete) a zakysanou smetanu, zamícháme a pochutnáváme si.
Je to hned, bez přidaného cukru a konzervantů a dle chuti.
Ale pozor, nevydrží než asi 3 dny (stejně ji sníte :)) ).
Makronutrienty
12%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 848 kJ | 4 320 kJ |
Kalorická hodnota | 203 kcal | 1 033 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,46 g
1,49 g |
17,6 g
7,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,346 SVJ | 1,76 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19 g
3,52 g |
96,8 g
17,9 g |
Bílkoviny | 5,47 g | 27,9 g |
Sůl | 0,53 g | 2,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů