Chyběly vám někdy při low carb stravě nudle do polévky? Přiznám se, že mně někdy ano. A jelikož jsem se doposud ani nesetkala s žádným receptem na nudle (když nepočítám grusetky, se kterými jsem se nikdy nespokojila), rozhodla jsem se je vyrobit sama.
Již dříve jsem experimentovala s lupinovou moukou na výrobu těstovin. Recept jsem před časem doladila tak, aby bylo těsto poddajnější. Přesto ale musím upozornit, že práce s ním je o něco složitější, než s těstem na nudle z obilné mouky. Ovšem co se týče chuti, tak lupinové nudle skutečně chutnají, jak mají, tedy jako nudle. :)
- 20m
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Nudle | |
---|---|
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu 60 g |
60 g |
10 g |
10 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžičky |
2 lžičky |
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny smíchat a vypracovat těsto. Těsto několik minut hníst, dokud nebude krásně vláčné a nelepivé. Pak jej zabalit do fólie a nechat odstát minimálně hodinu v pokojové teplotě. Poté těsto krátce prohníst a vyválet. Pokud máte strojek na těstoviny, protáhnout strojkem. Pak nakrájet na nudle. To už je lepší udělat nožem, ze strojku jsou příliš maličké. Uvařit v osolené vodě. Stačí 3 minuty, rozhodně ne víc, aby se nerozvařily.
Nudle na tácu trochu prosypat lupinovou moukou, aby se neslepily. Sušit asi tak tři dny. Pak uchovávat ve sklenici s víčkem.
Makronutrienty
35%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 830 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 198 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,2 g
0,111 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,32 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,36 g
1,8 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 15 g | 0 g |
Sůl | 0,648 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů