Osvěžující řecký salát plný chuti, který vás přenese na sluncem zalitou pláž. Rychlý, lehký a ideální letní pokrm, když chcete jíst zdravě, ale bez kompromisů v chuti.
- 10m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
5 lístků |
5 lístků |
olivy černé kalamata (kalamon) 4 kusy |
4 kusy |
Postup přípravy
-
Zeleninu – rajčata, okurku a papriku – nakrájíme na menší kostičky, cibuli na tenká půlkolečka. Přidáme nakrájené olivy a najemno nasekanou mátu. Vše promícháme v míse.
Polovinu sýru feta použijeme na přípravu zálivky – smícháme ji s olivovým olejem, octem, solí, pepřem a případně trochou hořčice. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké, krémové konzistence.
Zbylou polovinu sýru rozdrobenou přidáme k salátu, zalijeme zálivkou a důkladně promícháme.
Makronutrienty
32%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 324 kJ | 731 kJ |
Kalorická hodnota | 77,5 kcal | 175 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,93 g
0,924 g |
8,86 g
2,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,393 SVJ | 0,886 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,2 g
1,9 g |
14 g
4,28 g |
Bílkoviny | 2,27 g | 5,12 g |
Sůl | 0,815 g | 1,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů