Tahle varianta tureckých vajec po indicku spojuje hedvábně jemný řecký jogurt, voňavé kořeněné máslo s kari a čerstvou petrželku. Výsledek je svěží, lehčí, ale stále chuťově výrazný – ideální třeba na víkendový brunch.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
180 g |
180 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 lžička |
1 lžička |
1 oříšek |
1 oříšek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte jogurtový základ. Nízkotučný řecký jogurt promíchejte s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, špetkou pepře a nasekanou čerstvou petrželkou. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte stranou a nechte chutě prolnout.
V menším rendlíku na mírném stupni rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte žluté kari koření a trochu soli. Promíchejte, krátce nechte rozvonět a ihned odstavte z plotny, aby se koření nespálilo a máslo zůstalo jemné.
Připravte pošírovaná vejce. V menším hrnci přiveďte k varu vodu, můžete do ní přidat trochou octa. Jedno vejce vyklepněte do mističky, ve vodě vytvořte vařečkou vír a vejce do něj pomalu vlijte. Nechte vařit asi 3 minuty, pak jej pomocí děrované lžíce opatrně vyjměte a osušte na papírové utěrce. Stejným způsobem připravte další vejce.
Na servírování do hlubší misky nebo talíře navrstvěte připravený jogurt, na něj položte pošírovaná vejce. Vše zakápněte kořeněným máslem, posypte nasekanou petrželkou, případně špetkou mleté papriky nebo sezamového semínka, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.
Makronutrienty
11%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 964 kJ | 1 611 kJ |
Kalorická hodnota | 230 kcal | 385 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,47 g
2,31 g |
5,81 g
3,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,347 SVJ | 0,581 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,2 g
4,73 g |
33,7 g
7,9 g |
Bílkoviny | 9,19 g | 15,4 g |
Sůl | 1,08 g | 1,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů