Jak si vychutnat zmrzlinu při hubnutí

Jak si vychutnat zmrzlinu při hubnutí

K horkému letnímu počasí zmrzliny prostě patří. Ale pokud se snažíte zmenšit obvod svého pasu, jsou pro vás mražené pochoutky plné cukry a kalorií nejspíš velkým strašákem. Nemusíte se jich ale automaticky vzdát! Jen to chce si správně vybírat.

Léto je v plném proudu – dny jsou dlouhé a slunce hřeje, ba přímo pálí. A právě v takových dnech přichází chuť na něco osvěžujícího a studeného – třeba zmrzlinu. Není nic rychlejšího a snazšího, než po ní sáhnout. Ale zarazíte se, ouha, taková energetická bomba přece váš vyladěný jídelníček úplně rozhodí a nejspíš pak budete mít chutě na další a další kousky… a rázem bude po hubnutí.

Jenže teplé a slunečné počasí tak svádí k mlsání – studená káva se zmrzlinou při posezení na terase nebo s kamarádkou v kavárně, nanuk na výletě nebo miska sorbetu po grilování s rodinou. Musíte si všechny tyto radosti odpustit, když se snažíte zredukovat svoje tukové polštáře a být fit? Dobrá zpráva, mražené sladké pochoutky nemusí být tabu. Stačí vědět, jak na to, a zmrzlina se může stát malým potěšením, které nezmaří vaše úsilí o štíhlejší siluetu.

Základem je dobrý plán, tedy méně kalorický jídelníček plný bílkovin a zeleniny, to vás skvěle zasytí a rovněž pomůže utlumit chutě na sladké. Nezapomínejte také na správnou hydrataci, dostatek vody a minerálních látek, v horku se pak budete cítit mnohem lépe i bez zmrzliny. A když si přece jen budete chtít nějakou mraženou sladkost dopřát, připravte si ji nejlépe doma. K receptům se ještě dostaneme. Ale i jinde se dá leckdy vybrat vhodnější alternativa.

Zmrzlina mimo domov

Raději držte ruce dál od zmrzlin a nanuků plných karamelu, sušenek (a jiného sladkého pečiva), s polevami či toppingy a roněž i pohárů se šlehačkou a posypkami. Ty bývají nejkaloričtější, mohou mít i přes 300 až 400 kcal / 1250 až 1670 kJ na porci. To už s vašimi makry pořádně zahýbá. Pro menší a méně aktivní ženy je to totiž více čtvrtina doporučeného denního příjmu při hubnutí. A hlad s běžnou zmrzlinou rozhodně nezaženete, naopak vás pak spíš budou honit další chutě. Tak proč se zbytečně trápit?

Místo klasických smetanových nanuků s polevou či přeslazeného sorbetu proto raději sáhněte po variantách s nižším obsahem cukru (ideálně pod 15 g sacharidů ve 100 g / 100 ml) a s větším podílem bílkovin, jako jsou tvarohové krémy a mražený jogurt. Mnohé cukrárny a obchody dnes již nabízejí nízkosacharidové a proteinové zmrzliny.

Ale i u nich pozor na složení, čtěte jednotlivé složky (jsou řazeny od nejvyššího množství) i nutriční štítek. Nejlépe se vyhněte druhům, které obsahují stále příliš mnoho sacharidů, bílkovin o moc víc než klasika nemají a najdete v nich umělá a jiná nevhodná sladidla, rafinované rostlinné tuky a nebo rizikovější přídatné látky. V našem týmu bychom preferovali slazení erythritolem, steviolglykosidy nebo čekankovým sirupem a jako zdroj bílkovin mléčné výrobky, vejce a nebo třeba syrovátkový protein před sójou. A bez kornoutku, bez posypek a polev, bez šlehačky navrch, ty zbytečně navyšují příjem energie.

Domácí zmrzlina

Úplně nejlepší volbou je připravit si zmrzlinu sami. Víte přesně, co obsahuje, a snadno si ji můžete přizpůsobit své chuti i výživovým požadavkům. A nebudete se muset obávat o svůj obvod pasu, střevní mikrobiom, ani jiné aspekty zdraví. Mnohé recepty jsou navíc super rychlé, nepotřebujete k nim navíc ani zmrzlinovač, postačí vám jen mrazák a mixér.

A teď to nejdůležitější – tipy na zmrzliny, které si můžeme připravit sami doma a bez výčitek vychutnat:

Pokud domácí zmrzlinu ihned nesníte, přebytky můžete zmrazit ve formě nanuků.

Dobrý plán je základ

Nezapomeňte ale, že i „zdravější“ zmrzlina je stále dezert, který je nutné zařazovat s rozumem. Stále platí – pozor na velikost porce! Ideálním časem, kdy zmrzlinu do jídelníčku zařadit, je po po lehkém obědě s vyšším obsahem bílkovin a spoustou zeleniny… a nejlépe do dne, kdy máte více pohybových aktivit, svižnou procházku, posilování, turistickou výpravu, plavání a podobně.

Snaha o štíhlejší a zdravější tělo rozhodně neznamená konec letních radostí a chvilek se zmrzlinou. Když budete správně plánovat, vybírat vhodné suroviny a přemýšlet nad tím, co a kdy jíte, můžete si zmrzlinu, nanuk či sorbet užít i bez obav o obvod svého pasu. Nejlepší kontrolu nad tím, kolik cukrů, tuků i kalorií přijmete budete mít díky doma připraveným mraženým pochoutkám. Navíc přesně podle vaší chuti.

A pokud si nejste jistí, jak zmrzlinu nebo jiné letní dobroty zařadit do svého jídelníčku tak, aby to vašemu tělu neublížilo, ale zároveň jste si léto opravdu užili – ozvěte se nám. Naše nutriční terapeutka vám ráda pomůže najít tu pravou cestu pro vás, která vás k vaší vysněné postavě povede. Chutně a bez hladu, bez jojo-efektu! Domluvte si online konzultaci.

Sledujte nás také na Facebooku Jídelní plán – Váš průvodce za zdravím, kde pravidelně sdílíme recepty, tipy, rady i inspiraci, jak zvládnout změnu stravy a životního stylu s lehkostí, a to nejen v létě. Vezměte kontrolu nad svým jídelníčkem do vlastních rukou a nechte nás být vaší oporou a průvodcem, kdykoliv to budete potřebovat.

 

 

 


Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!