Pošírovaná vejce s jogurtem a kari zálivkou

Jídelní plán

Tahle varianta tureckých vajec po indicku spojuje hedvábně jemný řecký jogurt, voňavé kořeněné máslo s kari a čerstvou petrželku. Výsledek je svěží, lehčí, ale stále chuťově výrazný – ideální třeba na víkendový brunch.

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte jogurtový základ. Nízkotučný řecký jogurt promíchejte s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, špetkou pepře a nasekanou čerstvou petrželkou. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte stranou a nechte chutě prolnout.

    V menším rendlíku na mírném stupni rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte žluté kari koření a trochu soli. Promíchejte, krátce nechte rozvonět a ihned odstavte z plotny, aby se koření nespálilo a máslo zůstalo jemné.

    Připravte pošírovaná vejce. V menším hrnci přiveďte k varu vodu, můžete do ní přidat trochou octa. Jedno vejce vyklepněte do mističky, ve vodě vytvořte vařečkou vír a vejce do něj pomalu vlijte. Nechte vařit asi 3 minuty, pak jej pomocí děrované lžíce opatrně vyjměte a osušte na papírové utěrce. Stejným způsobem připravte další vejce.

    Na servírování do hlubší misky nebo talíře navrstvěte připravený jogurt, na něj položte pošírovaná vejce. Vše zakápněte kořeněným máslem, posypte nasekanou petrželkou, případně špetkou mleté papriky nebo sezamového semínka, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte