Hledáte rychlý, výživný a přitom chuťově výjimečný rostlinný pokrm? Cizrnové nebe vás okouzlí svou krémovou omáčkou z kokosového mléka, sušených rajčat a bylinek. Skvěle se hodí k pečivu, rýži nebo těstovinám.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
150 ml |
150 ml |
150 ml |
150 ml |
1 hrst |
1 hrst |
70 g |
70 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 lžíce |
1 lžíce |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžička |
1 lžička |
2 g |
2 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Začněte tím, že si na pánvi rozehřejete olivový olej. Přidejte najemno nasekanou cibuli a česnek a opékejte je na středním plameni. Cibule by měla zesklovatět a česnek uvolnit svou vůni – obvykle to trvá kolem pěti minut.
Poté do pánve přidejte rajčatový protlak, nasekaná sušená rajčata, italské bylinky, špetku chilli vloček a sůl. Tuto směs promíchejte a nechte několik minut opékat, dokud se koření hezky nerozvoní.
Následně přilijte zeleninový vývar a kokosové mléko. Dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí v krémovou omáčku. Kokosové mléko můžete nahradit třeba i smetanou na vaření. Omáčka by měla být hladká a voňavá, s jemně pikantním nádechem.
Do této směsi přidejte scezenou a propláchnutou cizrnu. Promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte krátce provařit – postačí dvě až tři minuty, aby se cizrna prohřála a vstřebala chutě.
Nakonec do pokrmu přidejte hrst natrhané bazalky (nebo třeba i špenátu, pokud bazalku nemáte). Lehce promíchejte, až listy změknou a zavadnou. Pokud chcete změnu, nebojte se do receptu přidat třeba nastrouhaný parmazán a žampiony:)
Makronutrienty
58%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 586 kJ | 2 053 kJ |
Kalorická hodnota | 140 kcal | 491 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,5 g
4,05 g |
57,8 g
14,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,65 SVJ | 5,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,51 g
4,12 g |
22,8 g
14,5 g |
Bílkoviny | 5,42 g | 19 g |
Sůl | 2,45 g | 8,58 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů