Shakshuka

Adéla Kábelová

Shakshuka je voňavý pokrm ze Středomoří a Blízkého východu – jemně kořeněná rajčatová omáčka s vejci vařenými přímo v pánvi. Skvělá volba na vydatnou snídani, ale také lehčí oběd nebo večeři. Servíruje se s pečivem dle Vašich preferencí.

Postup přípravy

  1. Nakrájíme cibuli a papriku na drobné kostičky. Česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nejprve cibuli a po chvíli i česnek a restujeme dokud nezměknou. Pak přidáme kostičky papriky, římský kmín a sladkou papriku a pár minut vše společně opékáme, dokud paprika nezměkne. Pokud máme radši pálivější chutě můžeme přidat i trochu chill

    Do pánve přidáme část konzervy krájených rajčat a necháme směs probublávat asi 10 minut, dokud nezhoustne a zelenina nezměkne. Já někdy přiklápím pánev i poklicí, aby se vaření urychlilo.

    Ve směsi vytvoříme dvě menší prohlubně a do každé rozklepneme vejce. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se bílky nezpevní, ale žloutky zůstanou hezky tekuté (cca 5-10 minut).

    Na hotovou shakshuku přidáme navrch cottage sýr pro navýšení bílkovin (případně sýr feta) a posypeme buď koriandrem nebo petrželkou.

    Skvěle chutná s opečeným kváskovým chlebem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte